zaterdag 17 mei 2014

Afval sorteren

Bij ons in het dorp zijn nogal wat aanpassingen met het ophalen van afval. Van tweewekelijks ophalen van de grijze bak zijn we naar 1 maal per maand gegaan. Dat is goed te doen voor mij, want het was al vaak zo dat ik de bak maar eens in de 6 weken buiten heb gezet. Dat is alleen in normale gevallen dan. Als ik iets grondig aan het opruimen ben, kan het zomaar zijn dat de bak natuurlijk meteen vol zit met vreemd afval dat nergens onder te verdelen valt.

Alles wat een stekker heeft moeten wij bij de kringloop inleveren omdat het daar helemaal uit elkaar wordt gehaald en gesplitst in materiaal in de desbetreffende bakken wordt gedaan..

Echter de groene bak wordt nu wekelijks voortaan opgehaald, dat was ook tweewekelijks en daar maak ik dus nooit gebruik van. Dat gaat allemaal de tuin in. Vooral groente- en tuinafval is zo verdwenen en houd je dan ook heel weinig aan over. Voor takken staat er om de zoveel straten een grote korf. Maar ook daar maak ik geen gebruik van. Alles gaat terug de tuin in. Takken gaan op een berg en zakt ook zo weer in. Mooi onderkomen voor de egels.

Dan hebben we de plastic zakken voor het plastic afval waar tegenwoordig bij ons ook de melkpakken in mogen en zelfs blik. In feite kunnen ze het beter omwisselen dan en de grijze bak daarvoor gaan gebruiken! Dit is tweewekelijks en ik zet er eentje om de 6 weken buiten.

Verder nog de lege flessen en het oud papier. Chemisch afval heb ik amper en is bijna helemaal te verwaarlozen. Eens per maand haalt de voetbalvereniging het oud papier op. Flessen zet ik al standaard schoon in mijn auto om het niet te vergeten weg te gooien of in te leveren.

Voor mensen die genoeg tijd hebben en ook gezond zijn, moet het allemaal te doen zijn al dat gesorteer, maar voor anderen kan dat ook een extra belasting zijn. Eigenlijk zouden we er geld voor moeten krijgen i.p.v. betalen.

9 opmerkingen:

 1. Krijgt een thuishulp extra minuten om al die handelingen te verrichten bij een client?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het afval scheiden kost mij weinig tijd, let er bij aankoop van produkten op dat er niet teveel verpakking om heen zit en heb thuis een plek voor plastic, papier, groen, glas en restafval en omdat ik alles goed scheid hoef ik minder vaak mijn container aan de weg te zetten en schoon te maken, en als ik naar de supermarkt ga neem ik plastic, glas en lege flessen mee, en omdat ik een ja nee sticker heb hoef het oud papier maar eens in de 2 maanden aan de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dus ben ik minder met afval bezig dan voorheen

   Verwijderen
 3. Ik vond het gemakkelijker alles in 1 bak. Vooral qua ruimte. Nu heb ik een kwart van mijn bijkeuken nodig voor al dat gesorteer en de 2 bakken buiten ook nog. Ik doe er natuurlijk wel aan mee, maar vind het wel vervelend. Ik haal mijn boodschappen bij de natuurwinkel en heb al sowieso minder afval.

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sorteer ook maar ik vind het een nadeel dat het tijd, moeite en ruimte kost. En steeds maar nadenken wanneer wat aan de straat gezet moet worden. Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op mensen die zonder blikken of blozen alles bij elkaar in 1 bak gooien.... Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, zoveel verschillende data!

   Marianne

   Verwijderen
 5. Ik weet niet beter dan dat je afval scheidt. Heel verbaasd was ik dan ook dat ik na mijn trouwen geen pakken en blik meer kan scheiden.
  Ik heb een groenbakje op mijn aanrecht. Elke dag even legen voor de afwas. Leeg glas gebruik ik om te wecken. Potjes met een plastic deksel bewaar ik voor schroeven, knopen, zaden, kruiden. Glas breng ik naar de fietstas, zodra ik langs de glasbak kom doe ik het weg.
  Lege flessen in een boodschappentas, zonder statiegeld snij ik er een kasje van.
  Eens per maand worden de twee zakken met plastic gehaald, die zijn gratis.
  Eens per maand de grijze bak, voor 10 euro per keer.
  Elke tweede week de groene bak, gratis.
  Eens per maand het oud papier, gratis.
  Hoe beter ik mijn afval scheidt...hoe goedkoper. Ik schaam mij plaatsvervangend voor mensen die alles in de grijze bak gooien.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons word de grijze container gebruikt voor het plastic.Voor de rest wel zo ongeveer hetzelfde als bij jou. Af en toe krijg ik er een punthoofd van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je krijgt er ook geld voor hoor! Als we niet zouden scheiden zou de verwerking van afval duurder zijn dan wanneer we wel scheiden.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.