zondag 3 juni 2012

Duurzaamheid

Ik heb weer helemaal de smaak te pakken om wekelijks even langs de kringloop te gaan. Inmiddels weet ik waar de goedkoopste boeken liggen en ook de andere artikelen. Volgens mij is het gewoon willekeur van degene die wat prijst, want dezelfde artikelen kunnen ook andere prijzen hebben.

Toevallig vind ik afgelopen week een gesprek op tussen de leidinggevende en de werknemers daar wat me toch wel aan het denken zet. Ik vroeg er namelijk een beetje daarop door bij de kassa en eigenlijk hoorde ik wat ik eigenlijk niet had willen horen bij een kringloop. Het was me al jaren geleden opgevallen dat onder een bedrag ook een ander getal staan. Vooral bij boeken is dat het geval en dat duidt de maand aan. Dat was me bekend, net zoals bij De Slegte. Bij grote artikelen zoals kasten en stoelen wordt het weergegeven in weken. Deze grote artikelen mogen maar 4 weken in de ruimte staan anders gaat het al weg. Ja ,je leest het goed: 4 weken! Niet zo maar weg naar een andere kringloopwinkel, nee weg in de afvalcontainer! Nou snap ik natuurlijk ook wel dat als iets niet verkocht wordt dat ruimte in beslag neemt. Maar 4 weken vind ik wel erg kort! (Het G.) De kringloopwinkels lopen als een tierelier momenteel als je je zoiets kunt veroorloven. Als je ziet wat er allemaal binnen wordt gebracht. Ze krijgen zoveel dat ze daarom veel ook weer weggooien! Dat noem ik geen duurzaamheid. Dat schiet het doel voorbij!

Nu was ik afgelopen week ook naar de Emmaus gegaan, waar ik al 10 jaar niet meer ben geweest. Volgens mij hebben ze daar niet zo'n beleid als hierboven vermeld staat en blijft langer liggen. Daar is ook niets geprijsd en kan er nog onderhandeld worden. Ik zocht daar twee (handwerk)boeken uit en hoefde maar 1 euro voor te betalen. Veeeel goedkoper dan bij het Het Goed of andere Kringlopen. Ik kom beslist weer sneller hier terug.

Wat mijn mooiste koopje afgelopen zaterdag was dat ik rollen stof zag liggen bij de kringloop. Ik vroeg of de prijs per meter was of per rol. Je weet immers nooit  En het was echt per rol! Het is dat ik er niet meer dan 3 kon dragen ;-) Er zaten 2 rollen bij van zo'n 7 meter (à  2,50 per rol ongeveer) op en op de andere 10 meter of zelfs meer. Kosten omgerekend: ongeveer 30 tot 35 cent per meter stof! Kijk dat zijn leuke koopjes natuurlijk :-) Mooie lila effen stof en militair-groene stof voor jasjes/broeken. Nog een had bloemen met goud opdruk (soort chintz motieven) en is mooi als kerststof.

Weer helemaal happy natuurlijk voor weinig :-)

7 opmerkingen:

 1. Dat is zeker een korte tijd.Ik ga eens navragen hier bij de kringloop. Anders probeer ik mijn spulletjes eerst zelf weg te geven,voor ik ze naar de kringloop breng

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben wel niet zo´n kringloop loper, meer een brenger, maar dat de spulletje er zo kort staan... Misschien een beetje naief van mij, het voelde altijd goed als ik daar wat heenbracht. Wordt het daar ook gewoon weggegooid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een snelle tijd zeg! Da's echt heel erg zonde....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik weet er van. Ook bij Het Goed hier staan de spullen er maar kort en als het niet is verkocht gaat het in de afvalcontainer. Ik vraag me dan altijd af waarom er zulke hoge bedragen voor worden gevraagd want weinig mensen willen dit er voor betalen. Oudbollige dressoirs voor 75 euro, een gebaksbordje met en scherf er af voor 1,20, een oude versleten handdoek voor 2,25 of 1 kromme breinaald voor 25 cent. Dat zijn geen koopjes, dat is het publiek uitmelken.
  Maar wel de spullen weggooien na een aantal weken, begrijp daar niks van. Vraag er dan minder geld voor denk ik dan.
  Soms vind ik iets best prijzig maar koop ik het toch, omdat ik mooi vind of graag wil hebben. Dat weten ze daar ook, en waarschijnlijk denken ze 'wat de gek er voor geeft'.
  Die stoffen zijn een koopje zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is een kringloop winkel met een ander beleid, alles blijft meestal net zolang tot het verkocht word maar sommige dingen zijn stuk of worden na lange tijd niet verkocht worden wel afgevoerd, dit is een kringloop van een particulier en voor gehandicapten. Maar de personen achter de kassa, allemaal vrijwilligers, bepalen de prijs. Er is nog wel een kringloop ik denk dat die hetzelfde systeem hanteerd als bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Had zelf ook al eens gedacht of de kringloop echt alles weer "in de kringloop" bracht. Jammer dat mensen die graag iets een tweede leven willen geven door het naar de kringloop te brengen en het dan alsnog weggegooid wordt...beetje naïef natuurlijk ook dat ze alles wel zullen bewaren en dat alles wel een nieuwe eigenaar zal vinden maar weggooien vind ik helemaal zonde! Dus het is toch niet zo simpel zoals erveel consuminderblogs aangeven, zo veel mogelijk wegdoen is goed...toch maar eens wat beter selecteren en uitzoeken of er iemand is die het graag wil hebben dan het naar de kringloop brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vier weken vind ik ook wel een korte periode, zeker voor een kringloop. Het is tamelijk commercieel gedacht vind ik. Een tweedehandskledingwinkel bij mij in de plaats hanteert deze termijn ook. Je kan het daarheen brengen. Zij proberen het vier weken te verkopen. Lukt dat niet dan kun jij het weer ophalen of zij geven het aan een goed doel. De helft van de opbrengt van de verkoop (niet van de doorschuif naar het goede doel) is voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.