maandag 11 juli 2011

Zesteur

Een paar maanden terug had je niet aan mij moeten vragen wat een zesteur was. Als je had gevraagd naar een citrusschiller dan had ik wel geweten dat deze draadjes van een citrusvrucht trekt om te kunnen gebruiken voor diverse lekkere gerechten. Maar zo'n schiller heet dus officieel een zesteur. Je bent tenslotte nooit te oud om er weer iets bij te leren.

Vooral bij onbespoten citrusfruit is het ergens zonde om de schil zo maar weg te gooien. Het binnenste gedeelte van een uitgeperste schil is tenslotte ook nog voor poetsdoeleinden te gebruiken.
Een bespoten citroen is echter nog niet schoon na goed afboenen omdat het gif in de schil trekt en zelfs verder. Als je alsnog een bespoten citroen gebruikt, wel altijd goed wassen om zo min mogelijk gif aan je vingers te krijgen.

Ik was dus een poosje geleden op zoek naar een zesteur. Op internet vond ik ze wel, maar met bezorgkosten vond ik zo'n schillertje alias zesteur toch echt te duur. Tenslotte is het geen dagelijks gebruiksartikel en kun je altijd nog raspen. Maar leuk is zo'n zesteur natuurlijk wel als hebbeding. Hoogstwaarschijnlijk vind je ze in kringloopwinkels voor een paar dubbeltjes. Dus dat stond gewoon op mijn wensenlijstje om nog eens ooit goedkoop ergens tegen te komen.

Nu trof ik vorige week bij de Aldi een compleet setje fruitmessenset aan, inclusief een zesteur (2e van links op de afbeelding). Er zat zowel een appelboor, een fruitmesje en een meloenlepeltje bij. Dat kwam ook nog eens goed uit, want mijn bolletjeslepel en appelboor waren verroest en naar het rijk der verroeste ijzeren voorwerpen verdwenen. Met andere woorden dit setje kwam me ook nog eens bijzonder van pas! Mooi glanzend, eigentijds en nieuw. Mooiste was, wederom niet duur.
Het hele setje was nu net nog steeds veel minder dan de kosten van een zesteur met bezorgkosten en nu had ik er nog drie andere hebbedingetjes bij.
Ik weer helemaal blij met mijn eigen zesteur! Voortaan wordt iedere onbespoten citroen (en mogelijk ook sinaasappels en grapefruit) ontdaan van hun gekleurde velletje :-)
Morgen ga ik meloenbolletjes lepelen :-)

4 opmerkingen:

 1. ik heb 'm ooit eens bij elkaar gespaard me bio-zegeltjes (samen met een niet fijne kaasschaaf :-)
  Groet,
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. werkt de zesteur wel bij jou? ik had het setje ook speciaal gehaald voor de zesteur maar ik kan er niet mee uit de voeten komen.
  ik heb wel plezier aan de bolletjeslepel en het fijne mesje... een appelboor had ik al maar deze was iets groter dan die van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog niet uitgeprobeerd. Je kunt er zowel dunne sliertjes mee trekken als dikke zag ik. In het midden van de zestuur zit nog een schrapertje.
  Kan natuurlijk ook aan de schil liggen van de citroen. Volgens mij moet deze nog goed vlezig zijn en niet te hard.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.