vrijdag 21 december 2012

Zaaizaad en tuingevoel

Gisterenavond heb ik het biologische zaaigoed besteld online voor de moestuin. Heerlijk dat voelt zo lekker aan dat ik weer kan gaan zaaien in het voorjaar. Begin januari wordt het verstuurd. Dat is me dit jaar goed bevallen en wil ik voortzetten. Soms een plantje erbij kopen, maar het meeste zelf zaaien. Niet alles lukt en dan is het toch leuk om die gaten op te vullen met een paar stekjes van tuincentrum. Bovendien van fouten leer je en ondervind je hoe het de volgende keer beter kan.

Bovendien dat buiten zijn iedere dag doet me heel goed. Al is het maar een half uurtje per dag na het werk, want veel puf heb ik dan vaak niet meer over. Alleen het kijken en denken buiten doet al goed in de frisse lucht. Allerlei plannetjes de revue laten passeren en het al voor je zien. Ik kan dan het werk loslaten en de knop omdraaien heb ik gemerkt, zowel van mijn werk als thuis. De dieren komen me gezellig gezelschap houden en gaan zo hun eigen weg daar. Ik voel gewoon dat dit een hele belangrijke stap is voor mij om dit dagelijks te doen. je kunt het ook aarden noemen, zowel letterlijk als figuurlijk wroet ik in de aarde met mijn ledematen. Van snoeien en zagen tot spitten en plantjes in de tuin zetten. Het maakt niet uit, als ik maar buiten ben. Die energie levert me weer andere energie op. Ik voel me moe 's avonds, maar anders, gewoon voldaan moe. Buiten mijn stijve nekspieren om, mijn dikke opgezette knie voor een half jaar door het vallen door de gladheid begin dit jaar, heb ik in feite niks gemankeerd dit jaar en niks te klagen over mijn fysieke gezondheid. Wel kleine klachtjes zoals iedereen wel ervaart. Laat ik het zo maar houden als dat kan! Ik zie om me heen dat het heel anders kan en dan heb ik met mijn leeftijd nog niks te klagen gelukkig. Ik hoef geen medicijnen te slikken. Uit eigen vrije wil neem ik wat supplementen omdat ik voel dat dat me goed doet. Mijn B6 wordt namelijk niet goed opgenomen (HPU) en dan kan ooit vervelend zijn als je ergens heen moet en dat niet 'kan'.
Weer de moestuin ontginnen was een heel goed plan dit jaar en zet ik in ieder geval voort. Het brengt wat gezonde onbespoten groente op en geestelijke en lichamelijke energie. Niks dan voordelen dus!

6 opmerkingen:

 1. Ik heb niet zoveel ruimte in de tuin. Maar wel altijd broccoli-kers en kruiden in de vensterbank.Nu staat er nog een bak met winterpostelein buiten. IK weet niet,of dat nog goed opkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens opzoeken wat broccoli-kers is :-)
   Kruiden stonden bij mij ook op de vensterbank, lk ik ze goed in de gaten houden met water geven.

   Verwijderen
 2. Ik ben afgelopen jaar ook begonnen met een eigen moestuin, echt heerlijk. Ik heb een achterlijk grote achtertuin (30 meter lang, 8 meter breed), maar ooit zal hij zo worden als ik dat wil :). En vorig jaar hebben we echt heerlijk gegeten uit de tuin. In de zomermaanden heb ik alleen vlees gekocht voor het avondeten, groente en aardappels hadden we zelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat het goed groeide dan!
   Ik heb een totaal verwilderde tuin. Ik heb jaren niet meer bij kunnen houden door studie en daarna door wat vervelende kwaaltjes. Dit jaar dus weer langzaam aan begonnen. Mijn totale tuin is 10 breed en 80 meter lang ;-) Ik heb nog wel het e.e.a. te doen daar dus :-)
   Veel opbrengst heb ik dit jaar nog niet gehad. Niet veel bemest en ook was het te donker. Ik moet nog veel snoeien wat boven de moestuin is gegroeid.

   Verwijderen
 3. Wat kun je ook genieten van zelfgekweekte groente of kruiden. Mijn tuin is veel te klein, maar ik kweek in bakken en daar heb ik toch lekker vaak snijsla,gemengde sla, andijvie en veel kruiden van kunnen eten. Tomaten gaan echt niet bij mij, dat heb ik al jaren geprobeerd, maar lukt niet.
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanuit Zweden, wensen wij jou en je familie hele fijne kerstdagen toe, en een heel gelukkig 2013 met veel liefde geluk, en vooral gezondheid, en veel handwerkplezier, volgend jaar dat we samen mogen delen
  Liefs Joke en Angus

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.