maandag 11 augustus 2014

Oogst verwerken

Met mijn moestuin is alles weer mislukt. Ik had niet anders verwacht :-) Mooie aardbeiplanten, veel bloemen, maar terwijl de aardbeien nog groen zijn, zijn ze al aanvreten en weg. Zo ook met alle bessenstruiken. Tja veel vogels... En ik hang geen netten.

Het enige wat het doet is een wilde gele pruim en een vlierbessenstruik. Straks ook veel aardperen en walnoten. Dat was het dan zo'n beetje. De hazelnoten zijn allemaal doorboord of aangevreten en heb ik niks aan. Van de gele pruimen en de vlierbessen, beide zijn wild, hangt zoveel dat de vogels ook nog iets voor mij over laten. Daar ben ik dus nu dagelijks mee bezig.

Iedere dag vallen er gele pruimen uit de boom (ook wel kroospruimen genoemd); is van een onderstam geweest van een pruimenboom). De aanvreten exemplaren verwijder ik op de grond en de goede verwerk ik. Dat is per dag een vergiet vol. Van de eerste gele pruimen heb ik moes gemaakt. Gekookt en gezeefd, zonder suiker. Dat zijn ongeveer 6 bakjes vol. De  volgenden snij ik doormidden, ontpit ze en gaan ook in bakjes in de diepvries, maar zonder te koken. Daarvan heb ik er nu 3. Een bakje is 1 vergiet. zo kan ik het dagelijks een beetje bijhouden. Ik moet wel zeggen dat er dit jaar echt veel is. Vorige jaar had ik een handje vol en dat jaar ervoor ook. Maar dat jaar daarvoor had ik juist ook weer erg veel. Ik ga er dus maar vanuit dat ik volgend jaar niets tot heel weinig zal oogsten. Nu dus maar flink verwerken voor een voorraadje. jam kan ik er altijd nog van maken tenslotte, zolang het maar vast schoon in de diepvries ligt.

Van de vlierstruik knip ik de schermen. Was ze en ga dan de besjes eraf halen. Dat moet met beleid want er zitten ook nog zowel verdroogde als rode tussen. Intensief werk dus. Daarna kook ik ze en ga ze zeven. Daarvan heb ik nu 2 cm in een diepvriesbakje over. Het is nogal sterk en puur dus kan daar best water bij als sapje of puur wat in de biogarde. Vorig jaar had ik er jam van gemaakt. Lang laten koken. maar ik vond de smaak echt niet lekker en dat kwam door de pitjes en velletjes. Dus dit jaar zeef ik ze en smaakt het veel beter. Vlierbessen moeten altijd gekookt worden en mogen niet rauw gegeten worden vanwege een giftig stofje.
Ik moet dus nog de jam van vorig jaar nogmaals koken en zeven voor ik het kan/wil eten.

2 opmerkingen:

  1. Hier dit jaar ook heel veel pruimen maar ook peren en appels. Lekkere appel/peren jam gemaakt. Ook pruimen geweckt altijd handig voor later.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.