donderdag 5 december 2013

Milieubewust

Onlangs zei iemand een opmerking tegen me toen we het over mijn autorijden hadden, dat dat niet milieubewust was. Wat voor kleine ritjes ik ook maak en ook al is dat maar 2500 km per jaar. Ik moest dat dus wel beamen, maar ik vind gewoon dat ik die luxe me mag permitteren om diverse redenen.
Het zette me wel aan het denken wat ik al wèl allemaal doe. Het kan altijd beter natuurlijk, maar met kleine stapjes tegelijk wordt de gewoonte ook gemakkelijker om het vol te houden. Dat geldt overigens voor meer goede plannen ;-) Kleine stapjes maken ook één grote stap en daarna zelfs meer dan één stap.

 1. Ik koop zoveel mogelijk biologische voedselproducten. Dit verarmd grotendeels de grond niet, doordat er geen kunstmest en geen schadelijke pesticiden worden gebruikt. Bovendien is de verpakking vaak van papier of karton. Wat plastic lijkt, is vaak van maïs gemaakt en sneller afbreekbaar. Al vind ik persoonlijk dat voedsel eigenlijk niet gebruikt moet worden voor brandstof of verpakking. De plastic verpakkingen zijn vaak erg dun en is niet drie dubbel verpakt zoals je vaak tegenkomt bij de supers. Het is dan ook goed te merken dat ik minder afval heb dan vroeger. Om de 6 weken zet ik een plastic zak met plastic afval voor aan de straat en mijn grijze bak gaat pas om de 4 weken naar voren. Kan allemaal nog beter en minder.
 2. Ik composteer al het groente- en fruitafval, blad e.d. Ik gebruik dan ook nooit mijn groene bak. Takken leg ik op een grote hoop achter in de tuin. Binnen een paar jaar is dat helemaal geslonken. Bovendien zijn dat prima verstopplekjes voor egels om daaronder hun winterslaap te houden. 
 3. Sinds 4 jaar ongeveer neem ik altijd een boodschappentas mee naar de winkel of laat er standaard voor onverwachte bezoeken aan winkels een aantal in de auto liggen. Vaak krijg je die gratis bij een kringloopaankoop of de plek om zelf je spullen in de pakken. Ik heb tot nu toe er maar eentje ooit jaren geleden zelf gekocht en verder zijn de andere allemaal gratis geweest. Deze tassen zij bovendien goed na te maken van ander materiaal.
 4. Oud papier wordt eens per maand door de plaatselijke sportvereniging opgehaald in onze buurt. Ik wil nog geen Nee/Nee sticker omdat ik de reclames in de gaten houd met kortingsstickers e.d. Bovendien als grafisch ontwerper wil ik drukwerk gewoon ook echt onder ogen zien en niet alleen digitaal. 
 5. Ik koop regelmatig wat bij de kringloop en breng er ook mijn echt overbodige spullen heen. Daardoor geef ik ook meteen minder uit aan spulletjes.
 6. Van oude handdoeken en theedoeken maak ik gastendoekjes, washandjes, vaatdoekjes.
 7. Kleding repareer ik. Schoenen breng ik weg naar de schoenmaker. Ik wil weer zelf achter de naaimachine om mijn voorraad stofjes (of oude kleding) eens weg te werken.
  Van kleding torn ik alle bruikbare fournituren en van de stof zelf kan van alles worden hergebruikt. Van poetsdoekjes tot voddenmatten toe. De kleding die ik afdank en dus echt afgedragen heb, is echt niet meer geschikt voor een kringloop. 
 8. Ik gebruik heel weinig huidverzorgingsproducten of make up en zoveel mogelijk biologisch: mascara, ogenschaduw, olijfzeep, shampoo, haarverf, tandpasta met zout (geen fluor) en dat is alles. Geen crèmes of parfum. Voor deo gebruik ik limoen of citroen.
 9. Afwasmiddel en allesreiniger op natuurlijk basis zonder chemische troep.
 10. Kattenbakvulling op zaagsel basis.
 11. Geen blik en zo min mogelijk glazen potten met groente of fruit. Zelf bonen koken dus (op gas). Een echte oude hooikist moet nog van de vliering worden gehaald voor het koken van rijst. Dat kan dus nog beter.  
 12. Al het water met beleid gebruiken. Opvangen voor planten en toilet bv.
 13. Geen apparaten aan laten als ze niet gebruikt worden, licht alleen aan waar je bent. Ik gebruik geen koffiezetapparaat, groentesnijder, droger, vaatwasser e.d.
 14. Ik vul nog aan als me wat te binnen schiet. Tot nu komt alleen dit naar boven :-)

5 opmerkingen:

 1. Ik denk,dat menigeen een voorbeeld aan je kan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent echt goed bezig!
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoonlijk vind ik die 2500 km per jaar ook nog meevallen...
  Wij zitten aan de 20.000 per persoon.....

  Net lijstje alles bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom vind ik ook dat ik me die luxe mag toestaan :-)

   Verwijderen
 4. Dit jaar wil ik heel graag verantwoorde verzorgingsproducten gaan gebruiken. Waar zou ik kunnen beginnen? vriendelijke groet M.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.