woensdag 27 november 2013

Afvallen en brood

Ik ben op een leeftijd dat het moeilijk is om af te vallen. Als ik vergelijk met anderen, eet ik dacht ik redelijk gezond en ook niet al te veel. Wat ik eet is biologisch en vegetarisch. Drink niet, rook niet, drink zelden tot nooit frisdrank, geen junkfood, friet al 2 jaar niet meer gegeten bv enz. enz. Af en toe chocolade. Aan het minderen met koffie. Eigenlijk veel minder dan ik nu eet, kan gewoon niet. Als ik zie wat anderen om me heen kunnen wegwerken... ik zou het niet weg kunnen krijgen. Het moet dus andere oorzaken hebben. Ik lees veel gezonde boeken. Heb al diverse testen laten doen, waar ik weer allerlei aanwijzingen voor krijg weer een stapje verder te gaan. De verhouding van, combinatie, gluten, tarwe e.d. Volgens het ene boek ligt het aan de hormonen, volgens het ander boek aan de verzuring. Informatie spreekt elkaar tegen, overlapt en komt overeen.

Mijn laatste boek wat ik gelezen heb, was 'Broodbuik'. Je leest en hoort al wel veel over dat de tarwe niet zo gezond is als we voorgeschoteld kregen en nog krijgen. Ik nam die info op, maar deed er verder niks mee. In dit boek staat eindelijk het waarom ervan en kregen al die losse flarden overal een completer plaatje als achtergrond. Kortom ik ben wel overtuigd geraakt dat de tarwe die we nu eten bewerkt is en niet zo gezond als we denken. Vooral als er staat dat een Snicker minder slechter zou zijn dan een volkoren boterham van nu, geeft dat toch wel te denken! En dan eet ik niet eens het brood van de supers (witmeel met houtvulling), maar van de natuurwinkel. Zou mijn maag dan echt het resultaat van de tarwe zijn? Ik sta er ergens niet van versteld, want ik eet al jaren gewoon het brood zo zonder beleg, dus de GL waarde is zo ook nog eens hoger dan met beleg erop (gemiddelde is dan anders). Het is in ieder geval de moeite waard om dit te gaan uit te proberen.
Mijn dochter heeft geen glutenallergie, wel een glutenintolerantie en is van tijd tot tijd behoorlijk beroerd. Nu is ze onlangs helemaal met tarwe gestopt en het gaat stukje bij beetje wel steeds beter. Ik ben zelf van 4 sneetjes brood naar 2 gegaan. Ik kan die 2 eerste nog wel vervangen voor groente en fruit. Als ik de laatste vervang, moet dat bv quinoa worden of zo. Ik doe het echter volgens de weg der geleidelijkheid omdat ik ook nog andere vervangers moet uittesten en zoeken. Een smoothie lukt me echt niet op mijn nuchtere maag. Een of 2 stuks fruit nog wel.
Ik koop dus nu niets meer op tarwebasis. Dus ieder etiket goed bekijken. Je staat versteld in hoeveel producten tarwemeel zit en zelfs waar je het helemaal niet verwacht. Ik maak nog wel alles op wat ik in voorraad heb. De nieuwe boodschappen zijn vanaf 2 weken al tarwevrij.
Nou is het dus een kwestie van afwachten of het bij mij ook resultaat geeft...

12 opmerkingen:

 1. Hallo Marianne. Ik het het boek gekocht de voedselzandloper. Er zit natuurlijk wel een grond van waarheid in. Over de gehele wereld doen ze onderzoeken. Maar alleen groenten en fruit eten kan ik niet. Aardappelen zijn ook slecht en suiker is vergif.Ik eet speltbrood i.p.v. tarwebrood. Suiker heb ik al 20 jaar niet in huis. Te vervangen met Stevia.Verder eet ik veel groenten.Ik doe het niet voor mijn gewicht want ik weeg 52 kilo.maar ik voel me er beter bij.Je moet een gulden middenweg zien te vinden. Veel veel groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat boek heb ik ook. Goed, maar ook wat vraagtekens en die las ik terug op de site van J.Zwaan. Ik was dus niet de enige met vraagtekens... De hoofdlijnen zijn goed, maar als ik lees over bv een magnetron, dan heb ik echt zo mijn twijfels. Ik haal nu voortaan uit boeken wat voor mij goed aanvoelt en rest van het advies sla ik gewoon over :-)
   Marianne

   Verwijderen
 2. Ik heb ook de tarwe uit mijn menu geschrapt. Het bevalt me prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop het niet meer, ben langzaam bezig met minder brood en ik merk dat mijn maag niet zo vaak meer opzet.
   Gr, Marianne

   Verwijderen
 3. Van een dietist kreeg ik de boodschap om niet iedere morgen hetzelfde te eten maar afwisselen, ik had namelijk hetzelfde probleem als jou. Als jou dochter een glutenintolerantie heeft betekent dat dat ze coeliakie heeft en dus helemaal geen gluten kan eten ook geen spelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer ook afwisselend te eten 's morgens, maar dat is dan vaak fruit. Mijn dochter is op coeliakie getest (zelfs 2 maal) en daar was het (nog) niet coeliakie (allergie) maar alleen intolerantie (gevoelig daarvoor). Ze heeft de HBO orthomoleculaire voedingsleer gevolgd en afgerond en weet gelukkig daarin wel de weg die ze moet bewandelen en kan zelf ook de testen 'lezen'. Ze eet nu helemaal geen brood meer, pasta's e.d. zelfs haar nachtcrème (zat ook tarwe in) heeft ze vervangen. Ik volg langzamer...

   Verwijderen
  2. Het is alleen uit te sluiten met een biopt dan weet je het 99% zeker.

   Verwijderen
  3. Klopt, dat hoorde ze ook in het ziekenhuis.

   Verwijderen
  4. je kunt ook alleen voor tarwegluten allergisch zijn, dan kun je wel tegen spelt.

   Verwijderen
  5. Ja ook dat kan nog.
   Marianne

   Verwijderen
 4. hoi, je kunt ook te weinig eten, waardoor je verbranding bijna komt stil te staan en je daarom niet meer afvalt. Je lichaam gaat dan het vet koesteren.
  daarnaast kan het best zijn dat je afvalt wanneer je geen brood meer eet, omdat je verbranding sneller gaat wanneer je gevarieerd gaat eten. Dus ipv ontbijt met brood, een appelontbijt bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat heb ik ook gelezen en ook gehoord van mijn dochter dat dat ook mogelijk kan zijn. Het kan verschillende oorzaken hebben en ook combinaties. Zelfs stress. Mijn adrenaline is al 'op' en dan ga je 'over' naar de cortisol. Ik dus nu is gemetem. Is die op dan heb je een burn-out. Cortisol zorgt er ook voor dat je aankomt. Hormonenkwestie...

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.