We hebben een mottenplaag. Op de kleinste kamer boven waar alleen maar boeken liggen en een bureau staat. Alleen onder een stapel boeken lag een voorraad noten die ik totaal was vergeten. Die doos heb ik maar snel buiten gebracht en bij de compost gegooid! Ik dacht de bron te hebben ontdekt en verwijderd, maar dagelijks zuig ik nog steeds zeker een 50 motten op. Bij koud weer minder en bij warm meer. Meestal zitten ze alleen 's avonds tegen het plafond en overdag zijn ze nergens te bekennen. Soms tref ik er in openstaande boeken. Ik vraag me af waar ze van leven als er geen wol, stof of organisch materiaal aanwezig is dan alleen maar boeken en tijdschriften. Momenteel denk ik maar zo, de aanhouder wint, maar ik begin het toch flink vervelend te vinden. Zou ik dan toch als laatste redmiddel de chemische spuitbus ter hand moeten nemen? Voor iedere mot die ik opzuig zijn er 100 in de toekomst voorkomen, denk ik maar steeds. Ik wil geen bedrijf inschakelen. Dat heb ik ooit gedaan toen ik daar net ging wonen en boktor ontdekte. Mijn huis was voor 10 jaar gegarandeerd vrij daarvan. Ja, dat heb ik gemerkt, ook van andere insecten. Ergens ook niet normaal dat er geen spin op zolder zat in die 10 jaar! Daarom heb ik het sinds die tijd echt nier meer zo chemisch spul. Alle andere plagen heb ik tenslotte tot nu toe ook eronder gekregen op natuurlijke manieren. Na een paar dagen was het altijd opgelost. Echter deze plaag is erg hardnekkig. Ze zitten alleen maar op die ene kamer. Ik zet zelfs overdag al de balkondeur open zodat ze weg kunnen vliegen. Ik heb er inmiddels veel over gelezen. Oude huizen en spouwmuren zijn natuurlijk ideaal.
Wie heeft er een goed tip voor een natuurlijke bestrijding?
Zitten ze niet in een of ander isolatiemateriaal? In plaats van wol?
BeantwoordenVerwijderenIk heb nergens isolatie, oud huis...
VerwijderenHier hetzelfde probleem, maar niet in die grote hoeveelheden.
BeantwoordenVerwijderenZo af en toe een mot en geen idee waar ze vandaan komen.
Groetjes,Trees
Zo af en toe is normaal in oude huizen, maar nu zijn er wel erg veel.
VerwijderenIk heb 2 jaar geleden een tijdje 's avonds motten (vrij grote) in de woonkamer gehad. Ik weet niet meer hoeveel per keer, maar aardig wat. Het is vanzelf weer overgegaan en ik heb niet het idee dat het kwam door iets wat ik in huis had. Ik had er ook de balen van en was al aan het zoeken en bedenken waar het van kwam en hoe ik eraf kon komen. Maar, uiteindelijk ging het dus vanzelf weg.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marijke
Dat hoop ik ook... maar nu ben ik al een half jaar aan het stofzuigen iedere avond.
VerwijderenCederhout of citroenschillen neerleggen wij vinden het heerlijk ruiken maar motten vinden het vreselijk. Het zijn natuurlijke producten dus veilig voor de overige gezinsleden.
BeantwoordenVerwijderenO ja lavendel werkt ook!
VerwijderenZijn die ouwerwetse kamferballen niet meer te koop?
BeantwoordenVerwijderengroet
Warmte en frisse lucht en inderdaad kamperballen.
BeantwoordenVerwijderenHerkenbaar Marianne, heb ik ook gekregen door walnoten. Kom er niet vanaf. Elke mot maak ik dood. Ze maken gelukkig geen gaatjes in kleding. Leggen inderdaad veel eitjes, dat is minder leuk. Heb er in de winter haast geen last van. Nu komt het weer.
BeantwoordenVerwijderenLenny
Er komt maar geen einde aan. 's Avonds zie je de meeste tegen het plafond.
VerwijderenOp dat ene balkonkamertje dan want ik hou de deur goed dicht.
VerwijderenHet is begonnen in de de winter, maar toen lagen al die noten daar dan ook, lekker met cv aan, dus voor hun geen winter daar. Ik merk goed dat er met koude dagen veel minder zijn. Ze vreten wel aan patroonbladen in de boeken! Komende zomervakantie weet ik wat ik moet doen... alles doorbladeren op het balkon.
Dit is de meelmot en die kruipt in voedsel en hiervoor zou ik geen kamferballen gebruiken. Je pakken rijst, macaroni en andere dingen in dozen, busjes bewaren of goed afsluiten met plakband. De motten leggen er eitjes in en dat is niet lekker om te eten. Ik ga elke avond op mottenjacht. Als je een felle lamp richting plafond laat schijnen dan komen daar veel op af en kan je ze zo opzuigen. Zet je de stofzuiger weg, dan wel een plasticzakje om de mond van het zuigstuk doen. Succes met de bestrijding van de beestjes. Lenny
BeantwoordenVerwijderenZe zijn een cm lang.
VerwijderenIk verpak al jaren alles wat de kelder ingaat in glazen potten of in plastic zakken goed dichtgeknoopt. Daar zit nooit wat in gelukkig. Ik weet hoe het er anders uit kan zien met die draden.
Je bent niet de enige die iedere avond op mottenjacht gaat. Als ik stop met stofzuigen, zuig k een gedeelte van een oude T-shirt mee. Daar was ik gelukkig al op bedacht dat ze weer weg konden vliegen.
Ik denk maar steeds, de aanhouder wint... Bij iedere mot denk ik, dat zijn er straks weer 100-300 minder!
motten kan je best natuurlijk bestrijden met sluipwespen. Het duurt een tijdje -je moet de wespen blijven uitzetten tot je geen mot meer ziet- maar het werkt echt wel! https://www.biobestrijding.nl/product/bestrijding-van-motten/
BeantwoordenVerwijderen