zondag 28 april 2013

Geen telefoon

Ik had al wel zo'n vermoeden dat het niet naadloos zou gaan dat overgaan van het ene naar het andere bedrijf. In ons dorp is er onlangs glasvezel aangelegd en men kan nog maar voor 2 bedrijven kiezen. Zij zouden alles voor je regelen... 
Voor telefoon en internet zit ik bij KPN en voor televisie bij het plaatselijke kabelnet. Ik heb via de site per 1 mei op moeten zeggen dat alles zou regelen. Van KPN krijg ik bericht dat het pas per 21 mei gaat. Ook prima wat mij betreft, maar dan moet het nog wel tot die datum werken toch?
Er zou ook een monteur langskomen om alles te regelen. Toch krijg ik een e-mail om maar even de telefoon zelf om te zetten. Ik ben niet technisch aangelegd en zonder plaatjes weet ik echt niet wat te doen. Moet ik het nieuwe kastje eerst 'slopen' en wat moet ik eraf halen eerst om een aansluiting te kunnen vinden? Wat, waar en met welke draden? Daarom dacht ik al, laat maar mooi tot de 21e zo, daarvoor is de monteur dan al lang geweest. Helaas, verkeerd gedacht. Weer een mail gisteren en honderd maal hun excuses dat we niet meer kunnen bellen! Niet meer via KPN en niet via het nieuwe bedrijf. Ze werken er hard aan... Ja ja. Ik betaal nu zelfs dubbel...

Wat is het toch vervelend dat je maar uit 2 -voor mij totaal onbekende- bedrijven kunt kiezen. Alles gaat mis, duurt lang, doet het niet. Ik denk dat als het zo blijft weer veel mensen over gaan naar een ander zodra andere bedrijven zich aanmelden!
Straks nog kijken hoe het gaat met tv en internet... hoe lang tijd zou ik daarmee zonder zitten?

vrijdag 19 april 2013

Uit nood geboren

Nu had ik al eens geschreven over koffiefilterzakjes dat deze te hergebruiken zijn, meer dan eenmaal gebruikt kunnen worden om te filteren, daarna in de moestuin aan de voet van koolplantjes te leggen of in de compostbak.
Nu had ik meer dan twee weken geleden geen filterzakjes meer dus was ik extra zuinig op de laatste twee. Na deze een keer gebruikt te hebben en de inhoud van de koffiedrab bij het compostafval te hebben gegooid, heb ik ze steeds laten drogen, rest van de drab eruit en kon het zoals ik altijd deed weer opnieuw gebruiken. Maar omdat ik nog niet naar de winkel moest (en ook steeds vergat), heb ik het trucje weer uitgehaald en weer en weer. Zodoende kon ik met twee zakjes ook ruim twee weken doen voor het onder losliet. Uit nood geboren dus dat ze nog veel vaker dan 2 maal te gebruiken zijn! En laten ze daarna als voordeelpakjes nu ook bij de 35% nog liggen zodat ik de komende tijd zelfs nog voordeliger daarmee uit ben! Ik weet. het zijn maar wat losse centen uitgespaard, maar veel losse centen, maken ook weer samen een bergje. En bergjes worden samen weer een berg.

Nu was ik juist van plan mijn koffiedrinken ook te beperken vanwege mijn gezondheid. Het afkicken is inmiddels gestart en dat valt niet mee met koffie :-) Ik zit momenteel op twee kopjes per dag aangelengd met warm water wat dan toch nog 2 mokken zijn. Ik ga door tot ik aan een kopje per dag genoeg heb (ook aangelengd) en ik niet meer afhankelijk ben van de cafeïneroes. Van ineens helemaal stoppen met koffie krijg ik anders eerst een paar dagen hoofdpijn en dat gebeurt dan niet met langzaam afbouwen.
Decafeïné vind ik geen optie omdat daar veel te veel schadelijke stoffen voor worden gebruikt om dat eruit te halen. Ik drink weer vaker kruidenthee. Met vaker in de tuin werken kom ik ook zoveel tegen waar gezonde thee van kan worden gemaakt al is het maar brandnetel, bramenblad, frambozen- en aardbeienblad, kweekwortel, meidoornbloesem/blad/bes enz.

woensdag 17 april 2013

Hulst snoeien

Ik ben een grote hulst aan het snoeien die zich enorm over de grond heeft verspreid en waar de onderste takken overal wortel zijn gaan schieten. Daartussen heeft een braam zich door de takken heen gevlochten. Kortom alles is scherp en puntig. Kleine stukjes van de takken knip ik steeds weg om tot het gewenste resultaat te komen.
Deze hulst is erg mooi omdat die in de herfst en winter vol met rode besjes zit en een heerlijk vertoeven is voor vogels als het voedsel schaarser wordt. Maar helaas staat de hulst op een verkeerde plek en dat is aan de rand van mijn moestuin en nu dus over de grond over een flink gedeelte heen. Dat stuk ben ik met snoeien aan het terug veroveren.
Inmiddels heb ik weer 1 border van de 5 die nog moeten dit jaar weer terug. De hulstboom is nu wel al smaller geworden en moet straks ook de onderste takken missen om zo weer wildgroei voor te blijven.

Het snoeiafval van de hulst gaat op hopen achteraan bij de schutting van de tuin. Daar ligt het niemand in de weg en kan daar indrogen of composteren. Voorlopig is het daaronder ook een mooie schuilplek voor egels en andere dieren.

Ook heb ik blad van de hulst bij de randen van mijn aardbeibordertjes gelegd met aarde erover zodat ze blijven liggen. Dit vormt dan een beletsel voor slakken om mijn bordertje verder te betreden en zich te goed doen aan de aardbeien straks. Van stekels houden ze niet en gaan er met een boogje omheen net als met koffiedrab. Ik hou er niet van om slakken te vangen met gif of ze te laten verdrinken in valletjes. Van mij mogen ze gewoon blijven leven, maar zich wel te goed doen aan ander groen dan in mijn moestuin. Met trucjes ze gewoon even een andere richting opsturen. Het zijn tenslotte net als oorwormen en pissebedden goede opruimers in de tuin; dat wordt vaak vergeten. Ze zijn ook lekkere hapjes voor de vogels, dat scheelt toch weer een aardbei voor mij toch. Dus hier geen moordpartijen van ongewenste faunaschepselen, maar gewoon slim zijn en ze letterlijk om de (moes)tuin leiden.

maandag 15 april 2013

Muizen met en zonder 'staart'

Mijn muis heeft het begeven. Gelukkig niet een echte, maar de muis van mijn pc. De linker bovenhelft wil echt niet meer en heeft het opgegeven. Een kleinere versie van de laptop haalt net niet het werkgebied van mijn bureau en het is dus even improviseren hiermee tot ik weer eens bij een winkel kom die ze verkopen. Uiteraard wordt dat eentje met een lange staart en niet eentje zonder. Er is al genoeg wat draadloos is tegenwoordig (elektrosmog) en als het enigszins kan, ga ik weer terug naar draadjes. Een jaar geleden heeft de bijgeleverde draadloze bij de pc het al begeven met batterijen en ook andere batterijen gaven daarin geen levensteken meer. Mooi, nu kon ik weer terug naar die met staart van een oude afgeschreven pc. Ik vind het namelijk ook vervelend de batterijen steeds op te moeten laden van muis en toetsenbord. Alleen nu heeft mijn reservemuis het dus ook na jaren begeven al heb ik die nu toch nog mooi echt 'op' kunnen gebruiken.
Binnenkort dus eventjes op muizenjacht, de goedkoopste uiteraard... met staart!

zaterdag 13 april 2013

Junkfood

Deze week ben ik aan het lezen in het boek Vet, vetter, vetst van Morgan Spurlock. Degene die een week lang alleen maar junkfood heeft gegeten van een bekende rood-gele 'clown' en een film daarover heeft gemaakt Super Size. Voor de meesten denk ik nog wel bekend.

Dit boek geeft veel achtergrondinformatie over junkfood en wat er wel niet in dat junkfood zit. In de loop van de tijd zakt informatie weg, maar het is toch goed om af en toe dit soort boeken weer ter hand te nemen om scherp te blijven van wat er in de voedselindustrie allemaal gebeurt.
Het voorbeeld dat iemand twee jaar lang een burger in zijn jas heeft laten zitten en deze er na 2 jaar nog net zo uit ziet als op het moment dat hij het erin stopte, geeft toch wel te denken over wat voor voedsel dat is! Wat verandert niet van structuur? Dat moet vast een hoop chemische zooi zijn toch.
Zo denk je bv vegetarische frietjes te eten, maar dat blijkt met een rundersmaakje c.q. toevoeging te zijn. Vegetarisch? Ho maar dus. Zelfs een aardappel met vet is meer dan dat alleen in werkelijkheid.

Wat ik al jaren weet, maar wat wel weer eens wat meer aandacht kan krijgen, is dat alle gestorven dieren bij dierenartsen, dierenasiels en 'road kills' opgehaald worden, gekookt, vermalen en gedroogd als krachtvoer verwerkt wordt voor veevoer voor o.a. koeien! Je denkt toch dat een koe een herkauwer is en gaat er niet vanuit dat hij indirect jouw lieve gestorven kat of hond te eten krijgt toch? Sowieso hoort een koe geen vlees te eten en al helemaal niet onze lieve huisdieren! Je eet dan indirect je kat of hond op. Met alles erop en eraan, inclusief darminhoud, gezwellen enz.
Als ik dit dan weer lees, ben ik zo blij 20 jaar geleden de hele stap te hebben genomen om vegetariër te zijn geworden. De laatste jaren ben ik vooral gefocust op het biologische al weet ik best dat ook dat nog niet helemaal 100% goed zit, maar tenminste al wel in de juiste richting zit.

Eet smakelijk! Nog een hamburger met frietjes?

donderdag 11 april 2013

Poort gerepareerd

Zo mijn eerste klus door derden is weer verricht! De grote dubbele  poort naast mijn huis is onlangs gerepareerd. Ik had in eerste instantie al erop gerekend dat er een nieuwe moest komen, maar met wat verstelwerk aan vernieuwingen kan deze toch wel weer wat jaartjes meegaan zo te zien. Nu is het mijn beurt weer om alles netjes aan te smeren, te schuren en af te lakken. Mooi misschien voor komend weekend? Ze voorspellen 20 graden!
Weer een  ergernis minder en dan een klus gedaan! Op naar de volgende!

Ik vind het soms best moeilijk om de prioriteit te bepalen wat de volgende moet gaan worden. Ga je voor wat goed te zien is of juist wat je niet ziet en juist veel belangrijker is? Op een gegeven moment is het zoveel geworden, dat ik echt oogkleppen op moet zetten en stap voor stap alles onder handen moet nemen of laten nemen en zeker niet alles tegelijk hoe graag ik dat ook zou willen. Voor alles is denkwerk vooraf nodig, voorbereidingen die getroffen moeten worden, spullen verplaatsen enz. Dat is toch gemakkelijker als je thuis bent dan een 95% fulltime baan ernaast hebt en een huishouden draaiende moet zien te houden. Daarom stapje voor stapje, dan maar een 10-plan. Maar soms komt alles naar boven in mijn hoofd en kan ik er niet van slapen hoeveel het allemaal wel niet is.

De volgende offerte is alweer aangevraagd en daar wacht ik nu eerst op. Zelf heb ik nog het e.e.a. aan buitenverfwerk voor ik andere klusjes kan doen. Mooi voor eind april/begin mei want dan heb ik een weekje vrij.

Maar nu eerst de omzetting en aansluiting van kabel naar glasvezel. Daarvoor is ook nog de nodige voorbereiding nodig. De kabel kon namelijk niet de plaats van de kamer in waar het altijd is geweest en daardoor moet de hele kamer op z'n kop worden gezet en meubels worden verplaatst deze maand. Dan zie je weer op de muren dat er heel hard geverfd moet worden... de winterklus voor dit jaar is dus ook al bekend...

Vrije tijd ;-)? Ja, tuinwerkzaamheden om tot rust te komen daar en alles wat 'moet' van me af te laten vallen. een voor een, stapje voor stapje...

zondag 7 april 2013

Zelf vleesvervangers maken

Ik wilde al een tijdje zelf vleesvervangers gaan maken, want ik vind ze, lust ik maar weinig wat er te koop is in de winkels en bovendien weet je nooit wat er echt inzit ondanks het etiket. Voor mij is biologisch net zo belangrijk als dat het vegetarisch moet zijn. Bij de supers ligt dan wel aardig wat variatie, maar ik vind het meeste ronduit vies en het is niet biologisch. Bij de natuurwinkels is het veelal erg vettig en veel is ook erg gekruid zodat het meeste voor mij al afvalt. Dan zit er gewoon maar een ding op en dat is ze zelf maken. Helaas zie ik ook maar weinig recepten op intranet waarvan ik denk, ja die wil ik wel eens proberen. Het is best een persoonlijke keus wat iemand voor smaak heeft en ook heel belangrijk wat verdragen wordt!

Dit keer dus mijn eerste burgers gemaakt. Ooit in een ver verleden al ooit falafelballetjes gemaakt en waarvan ik een paar recepten naast elkaar had gelegd en uiteindelijke toch toen maar zelf aan het freubelen ben gegaan wat de ingrediënten betreft.
Ik had dit keer nog een zak tofubrokjes die je eerst moet koken, uit laten lekken en dan kan er van alles mee gemaakt worden. Ik heb eerst een uitje gebakken in olijfolie en de licht gebakken tofubrokjes toegevoegd samen met zelf gekookte witte bonen. Daar heb ik geelwortel en zwarte peper aan toegevoegd omdat die combinatie samen de gezonde werkzaamheid verhoogd. Vervolgens heb ik een flinke hoeveelheid peterselie fijngemaakt. Een ei opgeklopt en daar alle ingrediënten doorgedaan. Met zo'n mooi rond rvs apparaatje heb ik er rondjes van gemaakt. Met een bijpassend dekseltje kun je ze mooi plat maken. Overigens kan het ook met een pindakaasdeksel of van een andere pot. Even bakken, keren en je krijgt de burgers op de foto.

Ik vond ze echt niet gek smaken. Je kan natuurlijk van alles aan restjes toevoegen of iets anders weglaten. Er zijn eindeloos veel combinaties te maken. Ik weet in ieder geval wel dat ik dit vaker ga doen, want het is beslist goedkoper dan ze kant-en-klaar te kopen. Nu weet ik exact wat erin gaat en waar ik geen lichamelijke reacties op krijg.

Update 8/4: Dochter vond ze ook erg lekker! Ik mag verder gaan experimenteren :-)