dinsdag 27 september 2011

Rode nierbonen

Ik was er een poosje mee gestopt om iedere week minstens 1 aparte groente te eten, die ik normaal niet eet. Ik had vorige week de draad weer eens opgepakt en vanaf deze week ga ik het weer proberen en het ook weer hier te vermelden.

Zaterdag heb ik rode nierbonen ook wel bekend als kidneybonen laten weken tot zondag. Deze moeten 24 uur onder water staan zodat de gedroogde boontjes goed opzwellen. Dan gooi ik het weekwater weg en spoel de boontjes goed af in een zeef. Daarna vers water erbij en dan een uur laten koken ongeveer. Afhankelijk van hard of zacht water en hoe oud de bonen zijn, kan het iets langer of korter duren. Ik gooi altijd het weekwater weg omdat ik heb gelezen dat het lichaam de bonen beter kan verwerken: er treedt geen winderigheid op, geen opgeblazen gevoel e.d. Een ander zal weer zeggen juist de bonen in het weekwater te koken vanwege de vitamine. Tja wat moet je dan?
Rode nierbonen hebben wel wat weg van bruine bonen, alleen ze hebben een donkerrode kleur op bruin af.
Ik kocht altijd wel bonen in blikken en potjes voor het gemak, maar ik ben helemaal van het blik afgestapt vanwege de negatieve berichten over blik (coating). Dus zo min mogelijk heb ik die nu in voorraad. Ook de suikertoevoeging liegt er niet om (wil ik niet). Maar ook die van de natuurwinkels vind ik niet zo lekker uit blik omdat ze dan vaak azijn gebruiken en dat proef je goed, de bonen willen niet 'zakken' en je voelt ze de hele avond. Tenminste bij mij, een ander hoeft dat natuurlijk niet te merken. De glazen potjes is een ander verhaal, die smaken prima. Maar als ik het verschil proef van zelf koken of uit een potje, verkies ik toch tegenwoordig zelf te koken. Gewoon goedkoper om ze zelf te koken. Bovendien weet ik dat er dan niets anders bij zit dan alleen water (of bouillon van vegetarische samenstelling). Wij zijn u eenmaal hier erg gevoelig voor veel producten. Bonen moeten goed gaar zijn, want er zit een stof in die niet gezond is in rauwe toestand. Maar ze hoeven ook niet overdreven door en door tot moes gekookt te worden zoals je ze vaak aantreft in blikken.
Wel heb ik er een klein stukje Kombu (wier) in mee laten koken i.v.m. jodium. Ik eet vegetarisch, geen vis, wel zeezout, maar in dat laatste zit geen jodium en ik moet het ergens vandaan halen i.v.m. de schildklier.

Ik neem er een portie uit om meteen een gerecht van te maken en de overige doe ik als ze afgekoeld zijn in porties in de diepvries zodat ik een volgende keer ze zo mee kan wokken of stomen. Dat is dan hetzelfde als je een potje of blik opentrekt. Het smaakt lekkerder vind ik, maar het is ook een stuk goedkoper. Ik koop ze in de natuurwinkel (vaak liggen ze in de bakken voor 30-50% korting omdat de houdbaarheidsdatum bv over twee maanden vervalt; ze zijn dan echt goedkoop dus en nog biologisch ook). Het enige lastige is dus dat bonen zo'n lange kooktijd hebben. Maar met veel tegelijk koken en daarna een greep uit de diepvries is dat ook niet erg en heb je snel wat op tafel.

Ze smaakten prima!

maandag 26 september 2011

Nazomerweekend

Wat een heerlijk weer dit weekend. Zondag heb ik eindelijk sinds de zomer de erker voor weer geschilderd. Nu is het naar mijn zin. Hij is weer wit. In de zomervakantie was ik daarmee begonnen, maar het was niet echt goed verfweer vanwege de vele regenbuien en daarna de broeierige vochtigheid.
Er waren al meer goede verfdagen geweest, maar dan kon ik niet en nu kon het dan toch eindelijk. Heerlijk zo steeds half in de zon en schaduw. Ik had in de zomer oude (volle) verfpotten gebruikt, op zich geen probleem, want dat doe ik zo vaak, maar twee van de drie waren niet wit, maar gebroken wit bleek later. Dat had ik in het begin niet gezien omdat ik vaak rond de schemertijd pas aan het verven was. Ik dacht nog, ach het is bedekt en beschermd en dat is het voornaamste. Toch geleidelijk aan begon ik me er toch aan te ergeren. Ik had al besloten om vóór het huis wel wit te gebruiken (dus over te schilderen; heb daar alleen nog maar de erker geverfd) en dan maar achter alleen het gebroken wit. Dit om de verfbussen op te maken, maar daar heb ik dan wel weer andere bestemmingen voor. Ik ga gewoon verder waar ik ben gebleven en als alles buiten is geverfd, verf ik toch de achterdeur en het keukenraam weer opnieuw wit. De rest is nu ook wit.

De komende tijd krijg ik wekenlang andere klussen buiten te doen, die echt voor gaan, namelijk flink snoeien en zagen (uitdunnen vanwege de dakgoten en licht) door een bedrijf en dat kan ik niet allemaal voor laten liggen of opzij van het huis. Dat gaat allemaal naar achteren in de tuin, zowel de stammetjes als de takken. Ik heb bewust gekozen voor geen afvoer en de stronken laten zitten omdat dat wel 2/3 in de prijs scheelt. Dat geld is zo weer zelf verdiend. Wel veel werk en veel gesjouw.
Dus dit weekje nog even wat verven zover ik dat kan, want ik moet ook gewoon naar mijn werk natuurlijk.

Vervelen? Wat is dat?

zondag 25 september 2011

't Was me het weekje wel

Wat ben ik blij dat afgelopen werk voorbij is. Ik was snipverkouden geworden door de virussen die in het gebouw van mijn werk hingen van een andere collega die dat een week daarvoor had. Ook een van mijn stagiaires was de klos. Zij had zich woensdag ziekgemeld. De andere ging met vakantie. Vorige week moest ook alles ingepakt worden voor een tijdelijk verhuizing omdat we ergens in oktober weer een andere definitieve plek gaan krijgen. Doordat ik al net ziek was geweest twee weken geleden en waarschijnlijk mijn immuunsysteem nog niet op orde was, heb ik deze virussen dus ook weer opgepakt. En dat terwijl ik regelmatig een jaartje oversla met verkoudheden. Ik kon me echter niet ziekmelden vanwege de grote drukte daar. Alles bleef maar doorgaan met spoed. Boven alles kwam er ook een project terug wat uitgevoerd was en wat veel intensieve tijd van me vergde om na te kijken. En tussen alles door, moest ik van alles uitzoeken en inpakken zonder hulp. Vrijdag heb ik een gedeelte wat nog uitgezocht moest worden maar in twee dozen gemikt en zo naar huis genomen anders zou het met de andere werkzaamheden niet meer lukken. En dat alles al hoestend en snotterend van de verkoudheid en het stof. Vrijdag was er zelfs niemand meer aanwezig en ik werkte me de blubber. Met verhuizen dwarrelt er heel wat stof en dat heb ik dan ook goed gemerkt. Wat was ik blij toen ik vrijdagmiddag naar huis kon!

Mijn collega's waren donderdag al zo klaar met pakken door een hoop weg te mikken. Ik als consuminderaar kan daar niet zo goed tegen als dat nog goede spullen zijn. Een zak met pennen bijvoorbeeld met een verkeerde opdruk, wat is daar mis mee om thuis op te gebruiken zodat niemand dat ziet? Ze schrijven heerlijk! Bovendien de stiften kunnen er zo uitgehaald worden ook nog. Ik gaf aan daar moeite mee te hebben als consuminderaar en kreeg ze toegestopt. Een spiksplinter nieuwe overbloempot van nog geen twee weken oud. Het moet allemaal vlug vlug vlug en dan is weggooien het snelste. Tja ik snap wel dat dat allemaal niet mee kan omdat we minder kastruimte krijgen en geen ladenbloks meer krijgen. Maar ik heb er wel moeite mee als goede spullen in afvalbakken verdwijnen. Alles in de stijl van Het Nieuwe Werken, dus flexibele werkplekken. Iedere dag een andere plek. Ik vermoed dat ik wel noodgewongen een thuisarchief moet aanleggen want dat lukt echt niet met mijn baan met maar een halve kastplank.

Ik kan nu eindelijk mijn oude halfschrijvende pennen thuis met gerust hart weggooien of vervangen voor een goede stift. Bij mij liggen in veel vertrekken altijd een hoop pennen voor het grijpen en ook papier. Ze zijn nogal eens weg na verloop van tijd. Bovendien heb ik nog een echte 'sloper' in huis (hond) die als hij de kans krijgt wel een pennetje of potlood wil fijn knauwen

Zouden jullie een een hele zak met pennen redden die nog nieuw zijn? Of ben ik de enige die nou zo denkt?

vrijdag 23 september 2011

Boeken bestellen zonder verzendkosten

Ondanks er veel te vinden is op internet en in bibliotheken, lees ik toch graag wat intensiever over bepaalde onderwerpen zoals over gezondheid e.d.
Eerst kocht ik ook bij de grootste online boekwinkel B. in Nederland omdat deze maar € 1,95 verzendkosten berekent.
Ook liet ik nog wel eens bij de plaatselijke boekenhandel B.runa wat gratis bezorgen en ging het zelf ophalen, maar dat is niet prettig vind ik. Niks geen rare boeken of zo, maar wel opmerkingen van de boekhandelaar zelf, die zeer cynisch overkomen en ik daarna met een geïrriteerd gevoel weer de winkel uitloop.
Voor Engelstalige boeken bestel ik bij B.ookdepository in Engeland. De prijs met Nederland is vaak echt veel lager en zij berekenen geen verzendkosten.
Tegenwoordig bestel ik Nederlandstalige boeken niet meer bij B., maar bij C.osmox omdat zij ook geen verzendkosten rekenen en vaak binnen 24 uur al leveren. De prijs van de boeken is hetzelfde als van B. Het kan dus wel zonder verzendkosten! Ik heb er inmiddels al een paar keer goede ervaringen mee gehad en blijf hier mooi mijn boeken bestellen.
Het is ook op boekengebied belangrijk om even de bekende online boekhandels te bekijken waar het het goedkoopste is. Er zijn ook online shops die de werkelijke verzendkosten nog van boeken berekenen.

Mijn dochter heeft onlangs wat testen laten doen en daaruit zijn nogal wat overgevoeligheden en allergie tevoorschijn gekomen zoals zuivel, tarwe, amandelen enz. Best veel nog. Ook nog een stofwisselingsziekte waar ze geen vitamine B6 of 3 goed kan opnemen (hoogstwaarschijnlijk ook erfelijk, dus ik moet me nu ook laten testen). Het is moeilijk om nu gerechten te vinden die ze wel kan verdragen. Vandaar mijn interesse om me daar meer in te verdiepen natuurlijk.

woensdag 21 september 2011

Van web-streepje-log naar blogspot

Ik had al eens aangegeven dat ik behalve dit consuminderblog, wat direct en indirect over consuminderen gaat (gezondheid, voedsel, kosten, koopjes, besparingen, milieu enz. enz.) ook nog twee andere weblogs heb. Het kan ook 'had' zijn, want tot nu toe heb ik ze nog niet terug. Ruim drie weken geleden zou web-log.nl naar weblog.nl gaan en dat zou 2 dagen in beslag nemen (de link is dan zonder het streepje). Het zijn er echter wat meer geworden en nog steeds is het niet goed. Wat je ziet, wil je eigenlijk niet zien. Vandaar dat ik ook hier bij blogspot verder ga met het andere log. Dat log gaat grotendeels over creatieve kanten, maar ook over nog veel meer onderwerpen die mij interesseren. Ik wilde graag alles bijelkaar houden van het consuminderen, vandaar dat dit blog ook vorig jaar is ontstaan. Soms is de keuze moeilijk waar ik iets zal zetten, hier of daar en loopt het een beetje in elkaar over.
Maar in ieder geval, dit is de url van het andere blog: http://www.e-marianne.blogspot.com/. Bewust is de vormgeving hetzelfde aangehouden als deze als herkenning, al wil ik nog wel de header (kop bovenaan) een fraaier uiterlijk geven, de achterkant en de zijkolom. Zeker als vormgeefster zijnde, is dat natuurlijk wel een blamage voor me dat ik dat niet eens heb vormgegeven ... Toch hoor ik dat wel vaker. Zoals ICT-bedrijven die allerlei vernunftige techniekjes hebben voor hun ontworpen sites, hebben zelf een simpele oubollige site.
Dus als ik hier even niets vermeld, staat er misschien wel wat op mijn andere blog of andersom.

dinsdag 20 september 2011

Walnoten

De walnoten vallen weer. Eerst een paar per dag en langzaam loopt het op om ze een paar keer per dag te gaan rapen. Dat is nu. Al zit ik binnen hoor ik ze alweer kletsen op de plaats. Vanmorgen zag ik vanuit mijn bed de eekhoorn door de boom roetsjen. Hij had het er maar druk mee. Alle halve noten gooi ik later op het dak van de schuur voor de eekhoorntjes en de vogels. Door het vallen van de noten, scheuren er ook wel een paar.
Nu worden ze natte walnoten genoemd. Ik vind ze persoonlijk dan niet zo heel lekker. Wel als ze even hebben liggen te drogen. Ik doe dat vaak op een doek op de verwarming. Misschien niet de juiste manier, maar zo vind ik ze het lekkerste. Eveneens de hond! Die lust ook graag een nootje en kraakt ze zelf wel.

Walnoten zijn erg gezond. De noot lijkt op een hersenpannetje, ze zijn o.a. ook goed voor je hersens. Je kunt ze ongeveer ruim een jaar goed houden, daarna krijgen ze een ranzige smaak. Ook het van te voren kraken en een tijd bewaren, doet de smaak niet al te goed vind ik persoonlijk. Belangrijk is om ze droog te bewaren. Kelder is dus niet goed. De zolder is ideaal, maar de muisjes weten ze vaak dan ook te vinden! Toen mijn moeder was overleden en ik haar zolder moest opruimen, vond ik in dozen met papier allerlei muizenholletjes met daarbij de schilletjes van de hazel- en walnoten. Ik moet zeggen, best ergens wel lief omdat te zien, zo'n pluizig holletje van gekauwd papier. Bij mij zal dat niet zo snel gebeuren met kattenspul in huis. Ik bewaar zelf de noten in een kamer boven nadat ze helemaal droog zijn geworden op de cv. Als ik eventueel wat over heb van 2 jaar terug, die niet meer smaken, gooi ik ze in de winter buiten. Na de winter zijn ze dan allemaal weg of liggen er alleen nog maar schillen.

Kortom, weer werk aan de winkel. Iedere morgen doe ik behoorlijk wat bukoefeningen zo en idem 's avonds! Waar walnoten al niet goed voor zijn!

zaterdag 17 september 2011

Gratis Biobox (pakket)

Vorige week kon ik mijn gratis Biobox ophalen bij de EkoPlaza. Met een volle stempelkaart en ruimschoots de tijd daarvoor om stempeltjes de afgelopen weken te verzamelen, lukte me dat gewoon heel goed. Geen gehaast of tellend door de winkel te hoppen. Het was echt een feestje om de doos thuis open te maken! Net een Kerstpakket! Maar op 1 product na, flesje bio chilisaus, is echt alles bruikbaar voor me! Er zat ook nog een boekje bij die de achtergrond van de producten toelicht samen met nog 5 andere bonnen om verse producten gratis op te halen zoals brood en kwark enz. Wat een geweldig goed pakket zeg! Daar valt een pakket van een hele grote super (doe daar al jaren niet meer aan mee) aardig bij in het niet.

Nu was er alleen nog 1 heel klein probleempje en dat was dat de kaart van mijn dochter nog niet helemaal vol was. Toen ze zag wat er in mijn pakket zat, vonden we het toch wel dubbel en dwars waard om ook voor haar de kaart nog vol te krijgen. Ik zou nog flink meehelpen met inkopen van producten die we de komende weken c.q. maanden toch wel zouden gaan gebruiken. Ik heb daarom een aardige volle kelder nu met voorraad. Deze week de laatste kans, maar dat gaat lukken met nog maar 3 stempeltjes. Volgende week hebben ze prima reclame daarvoor omdat de olijfolie dan in de reclame is en dat tikt aardig aan. Een voorraadje reclame inslaan doe ik normaal gesproken ook en tegen de tijd dat de olijfolie opraakt, komt de volgende reclame er weer aan.
Met veel producten van de natuurwinkel doe ik dat zo, dat houdt het allemaal wat betaalbaar. Als ik mijn kasboek vergelijk met dat van vorig jaar, dan zijn de kosten niet eens zo erg veel meer. Bovendien zijn de prijzen van de gewone supers ook flink omhoog gegaan de afgelopen maanden. Je moet alleen met beleid je inkopen doen bij de natuurwinkels en dat is vooral de kortingkoopjes in te gaten houden en de reclames.
De komende tijd hoef ik nu alleen nog maar groente, fruit, brood en zuivel te kopen en dat zal zeker ook schelen voor de komende dure maanden. Ook fijn voor de winterse dagen om maar af en toe naar de winkel te hoeven.

Inmiddels is de tweede BioBox ook opgehaald! Ik had deze week erg weinig tijd om me op bloggebied lang te vertonen omdat door het ziek zijn van twee weken geleden er heeeeeel veel werk op me lang te wachten afgelopen week. Nog niet bij jammer genoeg, maar ook dat komt wel weer goed volgende week.

zondag 11 september 2011

Voedsel stomen

Tegenwoordig stoom ik regelmatig mijn eten. Tegelijkertijd met rijst of aardappels koken, leg ik in het stoompannetje wat verse groenten en/of uit de diepvries en warm een gebakken vegetarische burger van een dag eerder op. Daaroverheen de deksel. Dit spaart toch weer een pit aan gas minder. Het past totaal niet bij elkaar, maar dat maakt niet uit. Het stoompannetje heb ik ooit voor heel weinig op een rommelmarkt gekocht en zag dit wel zitten. Alleen heeft het twee jaar geduurd voor ik het echt ging gebruiken. Het is tenslotte weer een omschakeling in het dagelijkse ritme.

Het was wel even wennen die smaak als het eten gestoomd is, maar na twee of drie keer was ik er al aan gewend. Stomen is toch iets anders dan koken of wokken/bakken en ook veel gezonder. Ik gooide nogal eens snel alles in de wokpan om op te warmen, maar daar ging dan natuurlijk eerst weer een scheut olijfolie in. Ik doe dit stomen van voedsel zo niet iedere dag, maar toch wel drie keer per week. Alle kleine beetjes helpen weer. Op de eerste plaats voor de gezondheid en dat het gas en olijfolie uitspaart, is daarnaast ook mooi meegenomen.

Toen ik begin 20 was en bij Philips werkte, had gestoomd voedsel nogal een negatieve klank bij iedereen. Ik ging een paar keer 's avonds na mijn werk in de kantine van Philips eten omdat ik 's avonds het VWO volgde en dit gemakkelijker voor me was om die dagen daar te eten. Over het algemeen smaakte het eten me best goed ondanks ik veel kritiek hoorde. Misschien dat ik er daarom nu ook wel weer zo snel aangewend ben.

maandag 5 september 2011

Mijn favoriete webwinkel stopt

Af en toe koop ik bij mijn favoriete adresje nogal eens wat als de aanbieding (opruiming) heel aanlokkelijk is en veel goedkoper is dan elders. En als ik dat goed kan gebruiken uiteraard. Helaas voor de eigenaresse moet ze wegens gezondheidsredenen stoppen na 21 jaar en is er momenteel een opheffingsopruiming. Het loopt nu storm en veel is al weg. Mijn slag heb ik al geslagen met mijn favoriete haaknaalden van Clover waardoor ik geen krampen in mijn vingers krijg. Ook voor een leuke prijs glanskatoen (Catania) gekocht om vestjes te haken. Nu 1,32 i.p.v. 2,20 euro per bolletje.
Maar dan is het vanaf afzienbare tijd toch afgelopen. Heel raar is dat. Het was zo vertrouwd om eventjes te kijken of er weer een leuke aanbieding was op handwerkgebied (van ritsen tot naaigaren, van stofjes tot elastiek enz.). Het voelde altijd aan als cadeautjes ontvangen, terwijl het toch gewoon vaak maar fournituren waren. Maar nu stopt het dus, jammer, want ik heb daar toch aardig wat leuke koopjes kunnen bemachtigen. Ik ben benieuwd of ik ooit weer zo'n fijne webwinkel tegenkom met zulke leuke koopjes.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel goed voor mijn portemonnee nu. Alleen als ik nu wat nodig heb, moet ik naar de markt of naar winkels. Ik juich het online winkelen toch wel stiekempjes toe, zo gemakkelijk vanuit je stoel te bestellen. Scheelt toch best wel tijd en heel wat geregel altijd. Ik ben al niet zo'n shopper en heb al snel genoeg van het zoeken her en der. Ik vind online shoppen echt ideaal!

donderdag 1 september 2011

Even geen

Ik had wat artikeltjes in het voren staan en daarom hebben jullie deze week nog iets hier kunnen lezen. Echter deze week voel ik me niet optimaal en moest me zelfs ziekmelden. Na een dagje weer (met moeite) gewerkt te hebben, moest ik me weer ziekmelden. Slapen doet goed en daarmee verdwijnen de klachtjes tijdelijk gelukkig. Niets ergs, denk een virusje of zo, alleen lastig. Ik hoop echter weer snel normaal te kunnen bloggen. Tot dan.

Update 5/9: Wat is slapen toch een goed medicijn! Ik heb me wat afgeslapen afgelopen week. Pas sinds vandaag heb ik weer energie terug en voel me eindelijk beter zonder allerlei vervelende klachtjes 's morgens.
Ik zie ook dat de achterkant van blogspot is veranderd, dat is weer even wennen :-)